Donker, koud en miezerig.... en dan buitenspelen? Jazeker!

Het is donker, koud en dan….. ga ik buitenspelen!

Wintermaanden in de kinderopvang. Dan denk je vast aan stuiterende kinderen, ouders met feestdagen stress waardoor kindlief bij jou op de groep ook van de leg is. En dan al die donkere dagen, miezerig weer…

Buitenspelen is misschien niet het eerste wat bij je op komt als je denkt aan de winter. Gemiste kans! Want juist dán ga ik juist graag naar buiten met de groep. En wel om twee belangrijke redenen.

Reden 1: Allereerst om mijn eigen hoofd, maar vooral ook dat van de kinderen even leeg te maken. Dat is de rest van het jaar natuurlijk ook een enorm goede reden om buiten te spelen, maar na al die december drukte in mijn ogen nóg belangrijker. Heerlijk om ze die Sint-kadootjes-kerst-stress uit hun lijf te zien rennen. En niks leuker dan zelf ook een potje meedoen, zo blijf ook ik een beetje stress vrij.

Reden nummer 2: Het is vroeg donker, YES! Want buitenspelen in het donker vinden kinderen nóg leuker en avontuurlijker dan gewoon buitenspelen. Al moeten ze dat wel even leren ontdekken. Zodra het flink begint te schemeren toveren ik en mijn collega’s de lichtgevende armbanden tevoorschijn. We vertellen erbij dat je alleen een lichtarmband mag, als je buiten bent. En dan vliegt hop, om half 5 de hele groep weer naar buiten. Ook als het miezert of waait. Die lichtjes zijn super handig om overzicht te houden én ze zijn geschikt voor de leukste spelletjes in het donker. Ideaal! Zo wordt het binnen geen rommelig kippenhok en kan iedereen buiten lekker zijn ei kwijt.

Wat je dan buiten kan doen met lichtjes? Van alles! En hebben we zelf even geen inspiratie, dan gebruiken wij buitenspelletjes.nl. Een online kinderactiviteiten database voor buitenactiviteiten. Handig voor het maken van een programma, en ideaal om voor alle weertypes inspiratie op te doen. Nu zijn de ‘spelletjes in het donker’ favoriet bij onze locatie.

Heb je deze 3 al eens geprobeerd? Simpel maar o-zo-leuk!

#1: Verstoppertje in het donker. In het donker zijn er ineens heeeel veeel nieuwe verstoplekken bij gekomen.

#2: Doe een smokkelspel. Een smokkelspel is altijd leuk maar in het donker nog veel leuker en avontuurlijker.

#3: Ga eens lummelen in het donker. Neem een zachte schuimbal, en doe daar een paar lichtgevende armbanden omheen die met klitteband verstelbaar zijn. Zodat ze er goed strak omheen zitten. Nu heb je een lichtgevende bal, superleuk voor een potje lummelen in het donker.

En als ik dan aan het eind van de dag merk dat we allemaal helemaal uitgerend zijn, dan staken wij ons wild geraas. Dan gaat het kampvuur aan, en bij de kinderen zijn de kampvuurverhalen dan favoriet. Iedereen mag dan een grappig personage en gebeurtenis verzinnen, en ik heb dan de eer om dat alles aan elkaar breien tot één verhaal. Zo ontstaan de leukste verhalen. En wees gerust, aan inspiratie geen gebrek. Als ik het even niet meer weet, dan hebben de kinderen altijd wel een idee over hoe het verder moet gaan.

En nadat de ouders hun kinderen weer hebben opgehaald, zit er thuis een tevreden kind, met rode wangen en de geur van kampvuur in het haar te vertellen over de avonturen in het donker.

En ik? Ook ik zit als ik thuis ben achter een kop thee met rode wangen en de geur van kampvuur in mijn haar terug te denken aan deze heerlijke werkdag.

Doreen Rugers

Pedagogisch Medewerker bij BSO Wijs!

Ga naar overzicht