5 x de leukste herfstspelletjes voor kinderen

Herfst! Een heerlijk seizoen om lekker buiten te spelen met kinderen. Weer of geen weer! We zetten de vijf leukste herfstspelletjes voor kinderen op een rij. Lekker buitenspelen! Deze BSO activiteiten staan zeker bij ons op het programma.

 

#1: Buitenbingo

Buitenspelen is hot bij onze kinderen. Wij gaan daarom deze weken graag het bos in. Dit spel is in de herfst extra leuk omdat er extra veel in de natuur te vinden is. En dit buitenspel vinden ze geweldig. Wie heeft als eerste een volle kaart met deze bijzondere buitenbingo? Maak (met de kinderen) je eigen bingokaarten of download onze Buitenspelletjes Buitenbingokaart! Zet voorwerpen als een paddenstoel, kastanje of pootafdruk erop. Gebruik bij kinderen die nog niet kunnen lezen alleen bingokaarten met plaatjes of maak groepjes met verschillende leeftijden. Geef nu ieder kind of groepje een bingokaart. De groepjes starten tegelijk op een gezamenlijk startpunt en gaan zo snel mogelijk op zoek naar de voorwerpen. Wie als eerste terug is op het startpunt met alle voorwerpen en BINGO roept, is de winnaar!

Bosbingo

Onze kinderen vinden buitenspelen het allerleukste! Zeker in de herfst is er met de Buitenbingo zoveel te zien!

Download hier de Bingokaart!

 

#2: Kastanjepoppetjes maken

Wij hebben het geluk dat onze BSO’s lekker dicht bij het bos liggen. Buitenspelen is dus heel makkelijk te regelen. Wij gaan graag naar het bos. Lukt het jou niet om naar het bos te gaan? Zoek dan een kastanjeboom bij jou in de buurt. Wij maken er namelijk poppetjes van! Verzamel zoveel kastanjes als je kunt. Het is ook leuk om kastanjes van verschillende groottes te zoeken. Om een kastanjepop te maken, zoek je ook meteen naar dunne takjes die straks de benen en armen worden. Kun je geen goeie takjes vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld luciferstokjes. Maak met een priem gaatjes in de kastanjes. Maak de gaten op de plekken waar de armen, benen en nek moet komen. Prik de takjes in de gaten en zet de tweede kastanje op het takje van de nek. Wel even opletten met de priem.

Kastanjepoppetjes maken. Wij deden het vroeger al! Nog steeds vinden onze kinderen dit een geweldig buitenspel. Wel even opletten met gaatjes maken.

 

#3: Blindemannetje: de herfsteditie

Dit buitenspel is een mooi vervolg op de populaire Buitenspelletjes Buitenbingo: Zoek buiten naar materialen uit de natuur. Denk aan takjes, kastanjes, gras of zelfs slijm van een slak. Dit is bij uitstek een spel voor in de herfst. Verzamel thuis allerlei bakken, dozen of kommen waar de voorwerpen in kunnen. Leg in elke bak één voorwerp en leg een theedoek over de bakken zodat niemand er stiekem in kan kijken. Doe de kinderen een blinddoek om en laat ze één voor één voelen wat er in de bak zit. Is het goed geraden? Dan mag je door naar de volgende bak. Wie kan de meeste voorwerpen raden?

Dit herfstspelletje voor kinderen is niet alleen leuk, ook nog eens heel
leerzaam. Over elk geraden materiaal kun je een verhaal vertellen.

 

#4: Uiltje timmeren

Wij vinden het altijd zo leuk te zien dat kinderen trots zijn op iets wat ze zelf gemaakt hebben. Daarom maken we regelmatig dingen met takken, schors en stammen. Zo maak bijvoorbeeld je eigen uil van een tak. Leuk voor de sier of als boekhouder op de boekenplank.
• Zoek in het bos naar een dikke tak.
• Zaag de tak aan één kant recht af.
• Zaag de andere kant schuin af.
• Pak nu een kleinere tak (2 á 3 cm doorsnee) en zaag dunne plakjes. Dit worden de oogjes die je op de uil kunt timmeren.
• Zaag een klein takje schuin af en timmer deze onder de oogjes als snavel.
• Maak het uitje verder af. Je kunt er pootjes aan timmeren, vleugels aan vast knutselen of de uil versieren met stiften en verf.
Vanwege het zaag- en timmerwerk is deze activiteit geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Bij bouwmarkten kun je tegen een kleine vergoeding takken op maat laten zagen. Als de onderdelen van de uiltjes al gezaagd zijn dan hoever er alleen nog oogjes, snavels en versiering op gemaakt worden en kunnen jongere kinderen ook meedoen.

Hoe leuk zijn deze uitjes! En nog zelfgemaakt ook!

 

#5: Maak je eigen regenmeter

Herfst is zon, wind, wolken en… regen. Wij vinden het geen probleem om met regen naar buiten te gaan. Juist lekker. Ook onze kinderen vinden dit leuk. Maar hoeveel regen valt er nou in de herfst? Wij maken met onze kinderen regenmeters. Leuk en leerzaam! Bij dit buitenspel doen we het zo:
• Je knipt het bovenste gedeelte van de plastic fles af zodat er een grote opening ontstaat
• Rond de onderkant van de fles plak je een stuk donker plakband
• Doe nu wat steentjes in de fles zodat hij niet omvalt
• Nu zet je het bovenste gedeelte van de fles (haal de dop eraf) ondersteboven in de fles en plak goed vast met plakband
• Plak het meetlatje precies boven het donkere plakband goed vast op de fles.
Klaar! Laat de regen maar komen! Zodra het regent vul je de fles met water tot op de donkere rand en zet je hem buiten neer op een open plek. En nu maar wachten op een flinke bui! Als die bui voorbij is weet je precies hoeveel centimeter regen er is gevallen.

Regen is leuk met deze zelfgemaakte regenmeter. Niet voor niks
nummer 5 op onze lijst van leukste herfstspelletjes voor kinderen.

Ga naar overzicht